Secretarul general al ONU cere o ”pauză umanitară” de patru zile în Ucraina de Paștele ortodox

Victoria Muntean

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi ofensiva rusă în estul Ucrainei şi a cerut părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu prilejul Paştelui ortodox.

„Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă”, de joi până duminică, „pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare” în Ucraina, această suspendare a luptelor ar servi la evacuarea civililor „din zonele de confruntări actuale și așteptate„, cu ajutorul Crucii Roșii, și la transportul ajutorului umanitar „în zonele cele mai afectate ca Mariupol, Herson, Donețk și Lugansk”, a declarat șeful ONU.
 Totodată, „Peste o treime” din cele 12 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina să află în aceste patru orașe, potrivit lui. „Anticipăm că această cifră va atinge 15,7 milioane, respectiv 40% dintre ucrainenii care se află încă în țară”, a adăugat el.
În acest an, săptămâna sfântă ortodoxă este petrecută în umbra unui război care reprezintă negarea totală a mesajului de Paști”, un moment pentru reînnoire, înviere și speranță. Acest Paște coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei. Intensa concentrare de forțe și de putere de foc face această bătălie inevitabil mai violentă, mai sângeroasă și mai distructivă„, a mai spus secretarul general al ONU.
Rusia a anunțat marți că a lansat în jur de zece tiruri asupra estului Ucrainei, șeful diplomației ruse evocând începutul unei „noi faze” a războiului care durează de aproape două luni.
A doua zi după ce Kievul a anunțat o nouă ofensivă de amploare a Moscovei în estul Ucrainei, forțele armate ucrainene au confirmat că rușii și-au „intensificat ofensiva” de-a lungul întregii linii a frontului în estul țării.

În aceste ultime săptămâni, după ce a eșuat în preluarea controlului asupra regiunii Kiev, campania militară rusă s-a reorientat spre bazinul Donbas, parțial controlat de forțele proruse din 2014.