De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 18 ore

Serbia și Kosovo au semnat un acord

Serbia și Kosovo au semnat un acord privind reluarea zborurilor comerciale

Victoria Muntean

Zborurile directe au fost întrerupte în 1998, odată cu izbucnirea în Kosovo a conflictului între insurgenţii albanezi şi forţele de securitate ale Belgradului.

Acordul a fost semnat la ambasada americană de la Berlin și reprezintă unul din puținii pași făcuți spre normalizarea relațiilor dintre cele două țări din Balcanii de Vest. 

„Acest eveniment marchează încă un pas în cadrul eforturilor noastre de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia”, a declarat preşedintele kosovar Hashim Thaci,

Totodată, preşedintele kosovar  a arătat că acordul a fost încheiat cu 'contribuţia' consilierului pentru securitate al preşedintelui american Donald Trump, Robert O'Brien, şi a ambasadorului american la Berlin, Richard Grenell. Acesta a fost numit de Trump în octombrie trimis special pentru negocierile între Belgrad şi Priștina.

Kosovo și-a proclamat unilateral independența de Serbia în 2008 și a câștigat de atunci recunoașterea a aproape 100 de țări, între care Statele Unite, nu și a Belgradul-ui care și astăzi consideră Kosovo parte componentă a Serbiei.