Soldați ruși de la Cernobîl, duși la un spital din Belarus

Victoria Muntean

Potrivit presei ucrainene, șapte autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona fostei centrale de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. 

Potrivit surselor, militarii și-au condus vehiculele blindate fără echipament anti-radiații în zona respectivă, pe acolo intrând tancuri rusești și alte vehicule blindate. Cei doi angajați erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra zonei.

Două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă accesului, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu”, a declarat Valery Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, pentru Reuters.