De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 11 ore

Suedia nu va organiza un referendum dacă parlamentul decide aderarea ţării la NATO

Victoria Muntean

Suedia nu intenționează să organizeze un referendum în cazul în care parlamentul acesteia va decide aderarea la NATO, a anunțat prim-ministra Magdalena Anderson, vineri.

Andersson a declarat că un referendum pe o astfel de temă ar fi „o idee proastă”.

„Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum. Există informaţii cu privire la securitatea naţională care sunt secrete, deci vor fi probleme importante care nu se pot discuta şi informaţii importante care nu se vor afla în atenţia publicului”, a spus şefa guvernului suedez.

Parlamentul suedez se află în procedură de evaluarea e unei politici de securitate, iar un raport este aşteptat la mijlocul lunii mai. Partidul de guvernământ evaluează dacă să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea la NATO, ca urmare a situaţiei actuale de securitate, provocate de invazia rusească în Ucraina.

Deşi aderarea la NATO se bucură de sprijin majoritar în parlament, principalul obstacol este opoziţia social-democraţilor, partidul de guvernământ suedez.

Şi liderul moderaţilor, cel mai mare partid de opoziţie, şi-a anunţat opoziţia faţă de organizarea unui referendum – „Votanţii nu sunt naivi în ce priveşte Rusia. Este foarte clar că suedezii au înţeles ce s-a întâmplat în 24 februarie şi şi-au format deja propriile concluzii”, a spus el.

Suedia va organiza alegeri generale în luna Septembrie. Un sondaj de opinie din 20 aprilie a arătat că 57% dintre suedezi vor aderarea ţării lor la NATO, în creştere rapidă de la 51% în luna martie.