De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 15 ore

Telefoanele si tabletele din UE vor avea un singur tip de port de incarcare. Bruxellesul va anunta pe 7 iunie decizia

Victoria Muntean

​Reprezentantii tarilor UE si autoritatile legiuitoare se vor intalni pe 7 iunie pentru a ajunge la un acord privind o solutie armonizata pentru portul de incarcare al smartphone-urilor si tabletelor. 

Comisia propune utilizarea portului USB de tip C ca port de încărcare armonizat. Acest port a fost ales pe baza celor mai recente evoluții tehnologice. Noua cerință propusă va garanta că utilizatorii nu se vor afla în situația în care nu sunt în măsură să își încarce dispozitivul deoarece nu există încărcător compatibil la dispoziția lor.

De aproape 10 ani se discută subiectul, iar Apple este compania care nu vrea să folosească port-ul USB-C, dispozitivele folosind cablul Lightning.

Pe mai departe se dezbate posibilitatea la a armoniza și încărcarea la nivelul laptop-urilor, iar spre 2025 se vrea ceva asemănător și la nivelul de sisteme wireless, lucru mai greu de realizat.

În Uniunea Europeană, în ultimul an au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile.

Situația este neplăcută și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde euro anual pentru încărcătoare independente care nu vin împreună cu dispozitivele lor electronice, mai spunea CE.