rr

Tragedie în Ucraina! Un avion ucrainean cu 180 de persoane la bord s-a prăbușit. Toate persoanele au decedat

Corina Bezer

Avionul Boeing 737-800 a decolat fără probleme, însă la doar câteva minute piloţii au încetat să mai răspundă la apelurile turnului de control, iar în cele din urmă aparatul a dispărut de pe radare. Din cauza unor probleme tehnice, avionul  ar fi luat foc în aer, apoi a explodat la contactul cu pământul.

Bucăţi de avion au fost împrăştiate pe sute de metri, ajungând inclusiv într-o zonă rezidenţială, dar şi pe câmp. La bord se aflau 168 de pasageri și 9 membri ai echipajului. Majoritatea călătorilor erau cetățeni iranieni, dar și din Canada, Germania, Marea Britanie, Suedia și Afganistan. Echipajul era ucrainean.

ee

Autoritățile iraniene au trimis echipe de internevenție în zonă, însă din cauza flăcărilor puternice nu s-a putut efectua nicio operţiune de salvare. Cutia neagră a fost recuperată, iar Compania avia ucraineană a precizat că aeronava trecuse testul tehnic planificat şi desfăşurat pe data de 6 ianuarie.

Liderul de la Kiev Volodomir Zelenski a transmis, într-un comunicat, că Ucraina încearcă să stabilească circumstanțele producerii accidentului și numărul morților. Totodată Zelenski a transmis condoleanţe rudelor victimelor. 11 cetăţeni ucraineni, dintre care nouă membri ai echipajului, au murit în acest accident.

dd

Deocamdată, nu este clar dacă există vreo legătură între tragedia aviatică și confruntarea dintre Statele Unite și Iran. Accidentul s-a produs la scurt timp după atacul cu rachete al Iranului asupra unei baze militare americane din Irak. Multe țări şi-au suspendat zborurile aeronavelor în spațiul aerian al Iranului și Irakului. Unele surse media susţin că  aeronava ucraineană a fost doborâtă din greșeală de forțele de apărare aeriană a Iranului.