Haiti

Trei zile de doliu național în Haiti pentru victimele uraganului Matthew

Mariana Mereacre

Cel puțin 336 de persoane și-au pierdut viața, 211 au fost rănite și patru sunt date dispărute după trecerea furtunii, a anunțat sâmbătă Serviciul de protecție civilă a țării. Uraganul, care a lovit marți Haiti, a devastat suprafețe întinse din această țară săracă.

Unele rapoarte mass-media au crescut cu mult bilanțul, dar o cifră exactă este dificil de stabilit întrucât regiunile cele mai afectate din sud-vest sunt încă izolate. Unii aleși locali din zonele sinistrate estimează și ei că bilanțul oficial subevaluează amploarea dramei.

Toată partea de sud a țării a fost inundată de ploi torențiale și măturată de vânturi foarte puternice, ore în șir. Intensitatea uraganului era la acel moment de categoria 4, cu vânturi de 230 km / h. Aproximativ 1,3 milioane de persoane — dintr-o populație de 10,3 milioane, au fost afectate de trecerea sa. Dintre acestea, peste 750.000 au nevoie de asistență umanitară, potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA).

„Mai mult de 1.000 de case au fost inundate și sute au fost complet distruse”, a declarat generalul Ajax Porto Pinheiro, comandantul misiunii ONU de stabilizare în Haiti, după ce a efectuat un survol asupra zonelor afectate. De asemenea, au fost distruse sau avariate școli, întreprinderi, drumuri și poduri.

„Palmieri de cocos au fost dezrădăcinați, plantații de banane distruse — este și o catastrofă ecologică „, a spus el. Parcele agricole au fost complet distruse în unele regiuni. Cei mai mulți oameni din zonă trăiesc din agricultură, ceea ce înseamnă că furtuna le-a distrus mijloacele de subzistență, anticipându-se o criză alimentară foarte severă pentru jumătate din țară.

De asemenea, pericolul de epidemii este foarte mare și trebuie furnizată apă potabilă curată cât mai repede posibil, avertizează specialiștii. Până acum au trimis ajutoare Statele Unite, Cuba, Columbia și Venezuela.

Sursa: agerpres.ro