Omer Celik

Turcia va lua măsuri legate de acordul cu UE privind migrația, dacă nu se rezolvă rapid liberalizarea vizelor

Corina Bezer

AFP citează o declaraţie făcută presei de Celik după întâlnirea cu ministrul portughez e externe Augusto Santos Silva:

„Dorim să rezolvăm problema scutirii de vize cât mai rapid posibil; în caz contrar, Turcia va fi nevoită să ia măsuri în privinţa procesului de reprimire a refugiaţilor”. 

Poziţia exprimată de ministrul turc este similară cu cea anunţată în august de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, observă agenţia. Şeful statului ameninţase că va anula acordul semnat de Turcia şi UE pe 18 martie, dacă punctul privind vizele nu este garantat. Conform documentului, Turcia se angajează în schimb să contribuie la reducerea presiunii migratorii asupra Uniunii. 

Celik a cerut UE şi achitarea rapidă a restului de un miliard de dolari din cele trei miliarde promise în acord.

„Turcia găzduieşte în prezent trei milioane de refugiaţi din Siria, ceea ce presupune cheltuieli de 25 ce miliarde de euro”, a subliniat el. „Trebuie create noi mecanisme, noi instrumente, deoarece criza s-ar putea agrava, situaţia din Siria este foarte instabilă”, a adăugat el, înainte de a critica „multe ţări” europene care nu au acceptat să primească refugiaţi. 

Ministrul a mai făcut apel şi la continuarea negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în special la deschiderea capitolelor referitoare la drepturile fundamentale şi la justiţie.

Sursa: Agerpres