De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

Ucraina acuză Rusia că a furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele ocupate

Victoria Muntean

Armata rusă a furat sute de mii de tone de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă. Acuzația a fost lansată de către ministrul Agriculturii din Ucraina Taras Vîsoțki.

Într-o declarație la televiziunea națională ucraineană, Taras Vysotskiy, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, că aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale erau stocate în teritoriile ocupate. Demnitarul și-a exprimat îngrijorarea că cea mai mare parte din cantitate ar putea fi furată de ruși.

Ministrul de Externe al Rusia a acuzat Rusia, joi, că fură grâul din teritoriile ocupat, iar acțiunea forțelor rusești ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea alimentară mondială.

„Furtul cerealelor din regiunea Herson, precum și blocarea transporturilor din porturile ucrainene și minarea căilor de transport maritim amenință securitatea alimentară mondială Cerem Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene, să restabilească libertatea de navigație și să permită trecerea navelor comerciale”, comunica ministerul.

Potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate. Volumul exporturilor a scăzut brusc de la invazia rusă, mai notează sursa citată de Mediafax.