Ucraina dă în judecată Rusia la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

Corina Bezer

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare”, a scris Zelenski pe Twitter.

Duminică este a patra zi de război în Ucraina. După o noapte crâncenă, ucrainenii continuă să dețină controlul tuturor orașelor din Ucraina, deși multe dintre acestea se află încă sub asediul armatei de ocupație rusă. Un gazoduct a fost lovit de un atac în al doilea cel mai mare oraș – Harkov precum și un bloc de locuințe. Rușii au intrat în oraș duminică dimineața, iar vehicule militare rusești se află pe străzi, unele dintre ele fiind distruse de forțele ucrainene.