UE suspendă comerțul cu Rusia, investițiile în energie și exporturile bunurilor de lux

Victoria Muntean

UE va suspenda tratamentul economic și comercial privilegiat acordat Rusiei, va căuta să interzică folosirea activelor cripto de către Moscova și va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia, precum și importurile bunurilor de fier și oțel din acest stat, a anunțat, vineri, șefa Comisiei Europene.

Măsurile UE constituie al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, coordonate cu Statele Unite și alți aliați din G7.

„Mâine, vom aproba un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola și mai mult Rusia și a secătui resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Alături de alți aliați occidentali, precum SUA, blocul comunitar va revoca statutul comercial al Rusiei de „cea mai favorizată națiune”. Aceasta ar deschide calea ca UE să interzică sau să impună tarife restrictive asupra bunurilor rusești și astfel să pună Rusia pe același nivelcu Coreea de Nord sau Iran. Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectoarele fier și oțel.

Von der Leyen a afirmat într-o declarație că UE depune eforturi pentru a suspenda drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituții multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Rusia nu poate încălca grosolan legea internațională și în același timp să se aștepte că poate beneficia de privilegiile de a fi parte a ordinii economice internaționale”, a declarat von der Leyen.

Uniunea Europeană va interzice în mod specific exporturile către Rusia de bunuri de lux, măsură menită să afecteze elita ruseasc, dar si noi investiții europene în sectorul energetic din Rusia.

„Această interdicție va acoperi toate investițiile, transferurile de tehnologie, serviciile financiare, etc. pentru explorare energetică și producție – și astfel va avea un mare impact asupra lui Putin”, a spus von der Leyen.

Importurile de bunuri din UE însumau 145 de miliarde de euro în 2019, potrivit Eurostat, dintre care 101 miliarde de euro care erau pentru petrol și gaze.