UE va propune interzicerea petrolului rusesc până la finalului anului

Victoria Muntean

UE ar urma să propună interzicerea petrolului rusesc până la finalului anului, iar până atunci vor fi introduse restricţii graduale la importuri. O decizie privind noile sancţiuni împotriva Rusiei ar putea fi luată săptămâna viitoare, la reuniunea ambasadorilor blocului comunitar. 

UE face presiuni pentru ca mai multe bănci din Rusia şi Belarus să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC, susţin sursele citate de Bloomberg. Anterior, Statele Unite şi Marea Britanie au impus sancţiuni împotriva Sberbank, cea mai mare instituţie financiară din Rusia.

O decizie privind noile sancţiuni ale UE ar putea fi luată săptămâna viitoare, la reuniunea ambasadorilor blocului comunitar. Măsurile propuse, care ar reprezenta al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE de când Rusia a invadat Ucraina în 24 martie, încă se negociază și ar putea fi modificate.

Sancţiunile UE necesită susţinerea tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate şi unele ţări, cum ar fi Ungaria, s-au opus măsurilor care vizează petrolul rusesc. În schimb Germania este în favoarea impunerii unei interziceri graduale a petrolului rusesc, apreciază sursele.

Un embargo petrolier ar ridica semnificativ miza în relaţia cu Rusia, deoarece UE, cea mai mare consumator de ţiţei şi combustibil rusesc, caută să pună presiune asupra Moscovei în urma declanşării războiului iar tensiunile sunt deja ridicate în privinţa livrărilor de gaze, notează Agerpres. Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Conform Centrului de cercetări în energie, de când Rusia a invadat Ucraina în 24 martie, UE a importat combustibili folosi ruseşti în valoare de aproximativi 44 miliarde de euro.

Sursele mai adaugă că noul pachet de sancţiuni ar putea include restricţii asupra serviciilor de consultanţă şi de cloud, precum şi asupra achiziţiilor imobiliare. De asemenea, unele state membre fac presiuni pentru înăsprirea restricţiiilor în domeniul comerţului maritim şi al porturilor.