Un portret al lui Vladimir Putin, atârnat la centrala nucleară din Zaporojie: „Probabil ca să scuipe toată lumea pe el”

Redacția Liber TV

Soldații ruși îi forțează pe angajații centralei nucleare de la Zaporojie să atârne un portret al președintelui Vladimir Putin și să participe la sărbătorirea Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial pe care Rusia o celebrează anual pe 9 mai, relatează Ukrinform.

Acest lucru a fost anunțat de Petro Kotin, directorul Energoatom, compania de stat a Ucrainei în domeniul energiei nucleare.

„Invadatorii au de-a face cu un eveniment sacru – organizarea sărbătorii pe 9 mai cu panglicile lor colorate și forțează ca un portret al lui Putin să fie atârnat în centrală, astfel încât toată lumea să poată merge și să scuipe pe acel portret, cred”, a spus Petro Kotin.

El a precizat că Energoatom are o legătură cu centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Din punct de vedere tehnic, Energoatom continuă să gestioneze funcționarea stației și să fie responsabilă de siguranța sa ca operator.

Nu putem garanta acum toate obligațiile pe care le avem ca operator în ceea ce privește materialul nuclear la centrala nucleară de la Zaporojie. Securitatea fizică a obiectivului este încălcată. Sunt invadatori ruși. Personalul trebuie să își coordoneze toate acțiunile cu comandantul invadatorilor”, a explicat el.

Kotin afirmă că până la 500 de soldați și echipamente grele au fost desfășurate le centrala nucleară.

Administrația Energoatom s-a declarat îngrijorată de faptul că rachete de croazieră cu rază scurtă au început să fie lansate de forțele armate rusești în zona centralei.

În urmă cu o zi, Kotin a acuzat armata rusă că a lansat două rachete deasupra centralei nucleare, cel puțin două persoane pierzându-și viața în exploziile cauzate de prăbușirea acestora.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de armata rusă pe 4 martie și se află în continuare sub controlul forțelor armate ale Moscovei.

Incendiul de la centrala nucleară cauzat de bombardamentele militarilor ruși pe 4 martie a provocat alarmare în rândul comunității internaționale însă nivelul radiațiilor din jurul obiectivului pare să fie în continuare în limite normale.