facebook

Un profesor rus născut în R. Moldova a sustras date personale ale utilizatorilor Facebook şi le-a transmis unei companii

Corina Bezer

Profesorul Alexand Kogan, de la Universitatea Cambridge, născut în Republica Moldova şi crescut la Moscova a adunat în mod legal datele utilizatorilor dar a încalcat regulile platformei transmiţând aceste date către Cambridge Analytica.

logo facebook

Cu referire la acest caz, deputatul britanic Damian Collins, afirmă: „Utilizatorii Facebook din întreaga lume care urmăresc această poveste, mulţi care nici măcar nu au auzit de Cambridge Analytica, sunt îngrijoraţi în legătură cu Facebook şi cum datele lor sunt luate de pe reţea şi modul în care sunt utilizate.

În apărare Facebook declară că totul a fost legal. Singurul lucru în neregulă este că au fost puse datele obţinute la dispoziţia unor terţi, inclusiv Cambridge Alaytica.

Alexand Kogan chiar şi după emigrarea în Statele Unite şi-a păstrat legăturile cu mediul academic rus . El a accesat datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, prin simpla crearea a unui chestionar care a fost completat de aproape 300 de mii de oameni.

Reporter- Stagiar: Alina Anghel