Ungaria, Italia, Franța și Cipru susțin deja scoaterea Rusiei din Swift. Doar Germania rămâne alături de Moscova

Corina Bezer

Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, anunță autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene. Acordul Ciprului era considerat important, deoarece Ciprul este o destinație majoră a investițiilor rusești.

Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei. Germania încă se împotrivește excluderii Rusiei, motivând că „ar avea efecte masive asupra transferurilor de plăţi în Germania.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.

Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat tot sâmbătă că omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.

Tot Kuleba a anunțat că a obținut și acordul Cirpului privind excluderea Rusiei din SWIFT.

Am reușit. Cipru a confirmat că nu va bloca decizia de a interzice Rusia de la SWIFT”, a afirmat Kuleba pe Twitter.

Premierul polononez Mateusz Morawiecki a anunțat sâmbătă că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban, care a spus că Ungaria sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.

Azi am vorbit din nou cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Încă o dată, m-a asigurat de sprijinul său pentru sancțiunile aplicate Rusiei. Inclusiv pentru blocarea sistemului SWIFT”, a scris pe Twitter.