(VIDEO) Întreaga lume, solidară cu Ucraina! Manifestații de amploare în mai multe orașe

Corina Bezer

„Opriţi războiul!”, „Opriţi-l pe Putin!”: de la Berlin la Praga, trecând prin Madrid şi Vilnius sute de mii de persoane, arborând culorile galben şi albastru ale drapelului Ucrainei, au defilat duminică în Europa pentru a denunţa invazia rusă şi a-şi exprima temerea de o extindere a conflictului. Cel mai mare protest a avut loc la Berlin, cu peste 100.000 de participanți. 

La Berlin, mobilizarea a fost de cinci ori mai mare decât se aşteptau organizatorii, mărturisind emoţia suscitată de războiul în Ucraina, care trezeşte amintiri sumbre în această metropolă, epicentrul Războiului rece până în 1990.

„Berlinul la 670 km de linia frontului!”, „Opriţi ucigaşul!” sau „Nu celui de-al Treilea Război Mondial!” se putea citi pe pancartele agitate de protestatari, drapaţi adesea în culorile galben-albastru.

În Praga, aproximativ 80.000 de protestatari s-au înghesuit în piața centrală.

La Madrid, mii de protestatari au fluturat steaguri ucrainene. „Putin – terorist!”, „Putin, afară din Ucraina!”, scanda mulţimea în acest timp în centrul Madridului.

La Londra, mii de manifestanți s-au adunat în Piața Trafalgar, iar mulți ruși s-au alăturat mitingului, în frunte cu liderii comunității ucrainene, susținând pancarte cu mesaje ca „Rușii nu vor război”.

Manifestaţii similare s-au desfăşurat la Roma, Paris, Amsterdam, Barcelona, Bilbao, Podgorica şi Tel Aviv, dar şi în Ecuador, unde un mic grup de protestatari au agitat pancarte cu inscripţia „Putin, asasin!” în faţa ambasadei ruse.