(VIDEO) Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Victoria Muntean

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. 93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Într-un proiect de rezoluție, Adunarea Generală, formată din 193 de membri, și-a exprimat “profunda îngrijorare față de criza actuală a drepturilor omului și a crizei umanitare din Ucraina”, în special față de informațiile privind încălcările drepturilor de către Rusia.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că este “recunoscător” statelor membre ONU care “au ales partea corectă a istoriei” și au votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului.

“Criminalii de război nu au ce căuta în organismele ONU care au ca scop protejarea drepturilor omului”, a spus șeful diplomației de la Kiev.