(VIDEO) ULTIMA ORĂ! Joe Biden: „Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv”

Corina Bezer

Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Rusia să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului. Declarația a fost făcută de președintele american Joe Biden, care a vorbit despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lângă granițele ucrainene. 

„De la începutul acestei crize am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei care rămâne o posibilitate reală.

Prin toate evenimenitele petrecute în ultimele săptămâni și luni, aceasta a fost abordarea noastră și va rămâne abordarea noastră.

Astăzi, vreau să vorbesc poporului american despre situația de pe teren, de pașii pe care i-am făcut, de acțiunile pe care suntem pregătiți să le facem și care este miza pentru noi și pentru lume. Dar și despre cum ne va impacta această situație pe noi, aici, acasă.

De săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, adminsitrația mea s-a implicat în diplomație non-stop. În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate.

Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partnerii noștri europeni.

Ieri, guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită. Eu cred că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.

SUA au pus pe masă idei concrete pentru arhitecutura de securitate în Europa, noi măsuri de control, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților, NATO și Rusia.

Nu vom sacrifica principiile de bază, însă. Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază. Dar asta nu înseamnă că nu mai este loc de diplomație și pentru dezescaladare.

Acesta este cel mai bun mod de a merge înainte pentru toată lumea, după părerea noastră. Vom continua eforturile noastre diplomatice și consultările atente cu aliații noștri  și cu partenerii noștri.

Atâta vreme cât există speranța unei rezolvări diplomatice care evită folosirea forței și suferința umană care ar urma, noi o vom urmări. Ministrul rus de externe a spus astăzi că unele dintre forțele ruse vor părăsi pozițiile lor din apropierea Ucrainei.

Ar fi bine. Însă nu avem încă o confirmare. Nu avem confirmarea că armata rusă se întoarce în baze.

Analizele noastre indică că ea este în continuare într-o poziție amenințătoare. Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina. O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză”, a declarat Joe Biden.