(VIDEO) Zelenski, după ocuparea Lugansk și Donețk: „Vom vedea cine este prietenul nostru real și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe”

Corina Bezer

„Este foarte important acum să vedem cine este prietenul și partenerul nostru real și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe”. Este prima declarație a președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenski, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk și a ordonat trupelor ruse să intre pe teritoriul acestora

Președintele Ucrainei a calificat fără echivoc ultimele acțiuni ale Federației Ruse drept o încălcare a suveranității și integrității sale teritoriale. Potrivit acestuia, întreaga responsabilitate pentru consecințele legate de deciziile menționate este atribuită Rusiei.

„Țara își dorește pace și că va urma o cale pașnică. Recunoașterea independenței regiunilor separatiste ar putea însemna o retragere unilaterală din acordurile de la Minsk. Frontierele Ucrainei recunoscute la nivel internațional vor rămâne aceleași, în pofida acțiunilor Rusiei”, a declarat Zelenski într-o adresare video făcută cu câteva minute în urmă.

În același timp, Zelenski a dat mai multe telefoane liderilor mondiali și a spus că va continua să facă acest lucru. Totodată, Ucraina inițiază convocarea summitului Cvartetului Normandia.

„Este foarte important acum să vedem cine este prietenul și partenerul nostru real și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe. Nu ne este frică de nimeni și de nimic. Nu vom da nimic nimănui. Suntem în țara noastră. În spatele nostru este adevărul. Ucraina este în spatele nostru. Un singur scop – pacea în Ucraina. Glorie Ucrainei!”, a conchis Zelenski.