(VIDEO) Zelenski, în discursul de Ziua Unității Ucrainei: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Redacția Liber TV

Volodomir Zelenski a spus într-un discurs oficial din 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, o poziție ce a trecut nesancționată de România, care o susține acum ferm în fața agresiunii ruse.

România susține necondiționat Ucraina în fața agresiunii ruse, atât la nivel declarativ, diplomatic, în acord cu tratatele internaționale, cât și practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum și pregătirile pe care le face pentru a primi zeci sau sute de mii de migranți ucraineni, în cazul izbucnirii unui război.

De cealaltă parte, însă, Ucraina are o cu totul altă abordare față de România, unul dintre cei mai importanți susținători ai săi.

Astfel, în discursul oficial al președintelui Volodimir Zelenski de pe 22 ianuarie 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, șeful statului vecin a declarat, cu subiect și predicat, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români” în 1918.

„Am tras vreo concluzie din această poveste?”, se întreba retoric Zelenski.

„Cu exact 101 de ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. ”Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană – n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”, a spus şeful statului ucrainean în discursul de pe site-ul preşedinţiei.

În 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991.