Barack Obama

Vizită istorică a lui Obama în Cuba

Corina Bezer

Vizita, prima a unui preşedinte american din ultimii 88 de ani, ar fi fost de neconceput până în decembrie 2014, când Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro au convenit să reia legăturile diplomatice între ţările lor, îngheţate din 1959, când Revoluţia Cubaneză a înlăturat de la putere guvernul pro-american de la acel moment.

Importante dispozitive de poliţie au fost mobilizate pentru a asigura securitatea acestei vizite, în timp ce autorităţile au turnat asfalt într-un oraş care le creează probleme şoferilor din cauza numeroaselor gropi de pe şosele.

Pe străzile capitalei, drapelurile americane s-au înmulţit în ultimele zile.

De la decizia de normalizare a relaţiilor, cele două ţări foste inamice şi-au restabilit legăturile diplomatice, au semnat acorduri comerciale privind telecomunicaţiile şi serviciile aeriene şi au extins cooperarea în domeniul poliţienesc şi în cel al protecţiei mediului.

Rămân totuşi divergenţe majore, în special embargoul impus de 54 de ani Cubei de către SUA. Obama a cerut Congresului american să îl abroge, însă încercarea a fost blocată de liderii republicani. În schimb, Obama s-a folosit de puterile sale executive pentru a facilita comerţul şi a relaxa restricţiile de călătorie.

Barack Obama este însoţit în vizita sa de soţia Michelle şi de cele două fiice ale lor, Malia şi Sasha. Liderul de la Casa Albă se va deplasa apoi în Argentina.

Înainte să plece din Cuba către Buenos Aires, marţi după-amiaza, Obama urmează să asiste la un meci de baseball între selecţionata naţională a Cubei şi echipa Tampa Bay Rays, din Major League Baseball (MLB).