Volodimir Zelenski susține că zeci de mii de oameni au murit la Mariupol

Victoria Muntean

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că forţele ruse au ucis la Mariupol zeci de mii de oameni și le-a cerut sud-coreenilor arme de luptă pentru a se apăra de invadatorii ruși.

Cea mai complicată situație este la Mariupol… Mariupolul este distrus. Sunt zeci de mii de morți. Însă rușii nu opresc operațiunea ofensivă. Vor să facă din Mariupol un oraș distrus demonstrativ”, a subliniat Zelenski.

Orașul Mariupol a fost blocat de trupele ruse de la 1 martie. Situația de la Mariupol este catastrofală, orașul este bombardat permanent, iar mii de oameni, care nu au reușit să se evacueze, se ascund de săptămâni întregi în subsoluri.

Zelenski nu a specificat ce arme ar dori de la Coreea de Sud, dar a arătat că această ţară are multe tipuri de armament care ar putea nu doar să salveze vieţi în Ucraina, ci şi să împiedice Rusia să atace alte ţări.

„Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri”, a spus el. „Coreea de Sud ne poate ajuta. Rusia amenință Europa, nu doar Ucraina și nu se va opri decât dacă este forțată să se oprească. Rusia a distrus sute de piese din infrastructura cheie a Ucrainei, inclusiv cel puțin 300 de spitale”, a mai transmis președintele ucrainean.

Zeci de mii de soldați ruși sunt adunați pentru următoarea ofensivă. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă vrea să supraviețuiască războiului”, și-a încheiat mesajul președintele Zelenski.

Mesajul vine după ce ministrul sud-coreean al Apărării, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul său ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia.

Reznikov a mulţumit pentru ajutorul umanitar şi alimente şi a cerut Coreei de Sud să trimită în Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Seul.

Luni, 11 aprilie, este a 47-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit aproximativ 1 600 de oameni.

În ultimele săptămâni, după retragerea trupelor din Kiev, Cernihiv și Sumî, Rusia tot mai des spune că ceea ce se întâmplă în Ucraina ar fi de fapt o „operațiune specială de protejare a Donbas-ului”.