Vladimir Groisman

VOTAT// Ucraina are un nou prim-ministru! Vezi cine este acesta

Corina Bezer

Numirea în postul de premier a lui Vladimir Groisman, un apropiat al președintelui Petro Poroșenko, deschide calea pentru un nou guvern, într-o încercare de a se pune capăt crizei politice în Ucraina și de deblocare a ajutorului occidental pentru această țară, afectată de un conflict armat și de criză economică.

Cred că astăzi este foarte important să restabilim încrederea cetățenilor ucraineni în autorități. Dar vreau să subliniez că fiecare dintre noi trebuie să fie pe deplin responsabil de aceasta, a mai spus noul prim-ministru Groisman.

Înainte de vot, Groisman (38 de ani), care devine astfel cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei, a promis să „accelereze reformele europene” și lupta împotriva corupției, pe care le-a menționat printre principalele ‘amenințări’ pentru această fostă republică sovietică.

Cu puțin timp înainte de vot, președintele Poroșenko a dat asigurări că noul cabinet va continua politica „integrării europene”.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca noul guvern să obțină reluarea ajutorului financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), crucial pentru țară, care a fost suspendat de mai mult timp, în parte din cauza crizei politice, în condițiile în care activitatea guvernului fusese de facto blocată după o moțiune de cenzură eșuată în luna februarie.