Preşedintele Ucrainei

Zelenski a anunţat anularea imunității deputaților și alegeri parlamentare anticipate

Victoria Muntean

 În primul discurs după preluarea mandatului, Vladimir Zelenski a declarat că restaurarea păcii în Donbass e principala sa prioritate.

„Pentru ca eroii noştri să nu moară, sunt gata să fac totul. Sunt pregătit să-mi pierd postul ca să avem pace. Fără a ne pierde teritoriile noastre”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelenski, primul pas pentru soluţionarea conflictului cu Rusia ar putea fi schimbul tuturor prizonierilor. El a declarat că atât Donbasul, cât şi Crimeea sunt teritorii ucrainene. Noul preşedinte al Ucrainei a acuzat autorităţile statului că nu au făcut nimic pentru ucrainenii din teritoriile ocupate. În aceste condiţii, Zelenski a anunţat că dizolvă Parlamentul. Dar mai întâi el a îndemnat deputaţii să adopte câteva legi anti-corupţie. El s-a referit în special la retragerea imunităţii deputaţilor şi la pedepse pentru îmbogăţirea ilicită a funcţionarilor de rang înalt. Preşedintele Zelenski a cerut inclusiv demiterea procurorului general, şefului Serviciului de Securitate şi ministrului apărării.