De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 18 ore

Zelenski i-a cerut lui Macron să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului la Mariupol

Victoria Muntean

Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut, vineri, omologului său francez, Emmanuel Macron, în cursul unei discuții prin telefon, să intervină pe lângă Kremlin pentru a obține o încetare a focului la Mariupol, unul dintre orașele atacate cu cea mai mare brutalitate de invadatorii ruși și care este încă asediat.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski subliniază că „inițiativa franceză privind deschiderea unor coridoare umanitare la Mariupol trebuie să fie pusă în practică”.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri, potrivit unei surse de la Palatul Elysee, s-a axat pe situația de „urgență umanitară” pentru locuitorii rămași la Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei asediat de la începutul invaziei de armata rusă.

Zelinski, care menține contacte regulate cu Macron, l-a încurajat să „continue eforturile diplomatice pentru a obține de la Rusia condițiile necesare desfășurării unei operațiuni umanitare de către organizații internaționale competente”, a menționat Palatul Elysee.

Macron, a adaugat ca  „şi-a reafirmat hotărârea de a depune eforturi pentru a se ajunge la o încetare a focului care să permită evacuarea persoanelor care doresc să plece din Mariupol în orice direcţie şi-ar dori şi care să permită intrarea în oraş a unui ajutor umanitar adecvat”.

În același timp, el a reiterat ajutorul francez pentru instalarea civililor strămutați pe teritoriul ucrainean.

Cei doi lideri au discutat de asemenea despre negocierile recente dintre Kiev și Moscova, Zelenski reiterând importanța ca țara sa să primească garanții de securitate.

Macron, la rândul său, a „reiterat hotărârea Franţei de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, promiţând că va continua în această perspectivă „sprijinul său politic, militar, economic şi umanitar” pentru Ucraina.

Preşedintele francez a discutat, marţi, cu Putin, cu care are convorbiri telefonice regulate, dar fără prea multe rezultate pozitive.