Zelenski spune ca 16.000 de straini s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina

Victoria Muntean

Într-un videoclip emoționant postat pe canalul său Telegram, Zelenski s-a referit la „legiunea internațională” de 16.000 de voluntari străini care a căutat să „se alăture apărării Ucrainei, Europei și lumii”.

La începutul acestei saptamani, țara a ridicat temporar cerintele de viza pentru voluntarii straini care doresc să intre în țara și să se alature luptei impotriva fortelor ruse.

Nu avem nimic de pierdut în afara de propria noastra libertate”, a spus Zelenski, menționand ca aliatii internationali ai Ucrainei trimit zilnic provizii de arme.

În timp ce cetățenii straini lupta in Ucraina din 2014, când separatistii susținuti de Rusia au ocupat parti din regiunea Donbas, experții care urmaresc luptatorii straini spun ca acest numar este foarte mare acum. Experții avertizeaza totusi ca a merge în Ucraina fară pregatire militara este periculos.

Ramane neclar de unde vin 16.000 de voluntari, iar Zelenski nu a extins subiectul în videoclipul sau.

Până în prezent, majoritatea luptatorilor straini din Ucraina provin din alte state post-sovietice precum Georgia si Belarus. Dar rapoartele media sugereaza ca sunt din tari precum Japonia, Marea Britanie si Statele Unite.