Incident Transnistria

Alianța pentru Unirea Românilor sesizează Comisia Electorală Centrală cu privire la împiedicarea desfășurării campaniei electorale și alte nereguli

Corina Bezer

În documentul emis CEC-ului, AUR cere autorității electorale intervenția pe marginea acestui caz, precum și implicarea pentru a preveni astfel de incidente grave care periclitează desfășurarea campaniei electorale.

„Acest incident reprezintă o încălcare flagrantă a legii or, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 41 de secții de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană, aceștia trebuie să aibă dreptul să fie informați cu privire la candidații electorali și programele lor electorale. În caz contrar, acești alegători sunt privați de dreptul a de cunoaște cu cine votează și sunt ostaticii unui regim autoritar, nedemocratic și ilegal”, se arată în sesizarea depusă de Alianța pentru Unirea Românilor.

sesizare CEC

Amintim că la data de 21 iunie 2021, membrii și simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au mers la așa-numitul punct de control transnistrean care desparte orașele Rezina de Râbnița pentru a informa alegătorii din estul Republicii Moldova, conform legislației în vigoare, despre programul electoral al formațiunii în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. La fața locului, autocarului, care avea inscripționat simbolul electoral al partidului, i s-a interzis înaintarea, iar în fața mijlocului de transport, separatiștii au întins o bandă cu țepi pentru a împiedica deplasarea.

Un alt caz ieșit din comun semnalat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este implicarea ilegală a primarilor afiliați politic în campania electorală. Mai exact, în timp ce membrii și simpatizanții AUR erau antrenați într-o acțiune electorală în orașul Basarabeasca, primarul orașului, Valentin Cimpoieș, ales pe listele Partidului Politic „Partidul Nostru” condus de Renato Usatîi, le-a cerut reprezentanților AUR să părăsească localitatea. În acest sens, oficialul a restricţionat dreptul formațiunii de a desfăşura activitatea electorală, asta chiar dacă membrii şi simpatizanţii AUR, implicaţi în Caravana Unirii, respectau în totalitate legislaţia electorală.

„În Republica Moldova se mimează democrația. Disperarea concurenților electorali întrece orice formă a imaginației. Este grav atunci când un primar, în loc să se ocupe de problemele locuitorilor, vine și intimidează membrii unui partid politic și împiedică organizarea campaniei electorale. Alianța pentru Unirea Românilor este singura formațiune care spune lucrurilor pe nume și, într-un timp foarte scurt, a reușit să câștige simpatia alegătorilor. Acest lucru îi sperie pe concurenții noștri, care apelează la cele mai mârșave tehnici pentru a ne opri. În acest caz, ținem să îi dezamăgim – noi nu vom lăsa mâinile în jos și vom lupta până la capăt pentru bunăstarea moldovenilor”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

sesizare 18 iunie