Igor Dodon

Amnesty International Moldova îl acuză pe Președintele Dodon de nerespectarea Constituției

Corina Bezer

Amnesty International Moldova condamnă reacția și declaraţiile Preşedintelui țării, Igor Dodon care au apărut în legătură cu marşul în susținerea comunității LGBT – „Fără frică”.

Potrivit AIM, ”Ne(re)cunoașterea Constituției de către Șeful Statului este demnă de o sesizare la Curtea Constituțională”.

”Ieri (21 mai – n.r.), membrii Amnesty International Moldova, de rând cu mulți alți participanți și reprezentanți ai societății civile, au participat la Marșul pentru egalitate și susținere a drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTI „FĂRĂ FRICĂ”. Unul din scopurile principale ale acestei acțiuni publice a fost sensibilizarea cetățenilor RM cu privire la numeroasele instigări la ură și atacuri homofobe la care au fost supuși membrii comunității LGBTI din RM, precum și faptul că drepturile acestora urmează a fi respectate în mod egal, ca și ale altor cetățeni din RM”, anunță luni, 22 mai, AIM pe site-ul său.

Potrivit AIM, reacția și declarațiile lui Dodon, în calitate de Președinte de țară, ”contravin prevederilor Constituției și altor legi naționale și internaționale”.

”În aceeași zi, președintele țării, Igor Dodon, a menționat într-un interviu, din cadrul unei contramanifestații că „nu este președinte al gaylor”, ceea ce constituie o încălcare gravă a art.79 din Constituția RM, care expres obligă șeful statului să nu facă instigări la dezbinare și ură și să respecte drepturile tuturor cetățenilor RM: „Candidatul la funcția de președinte, a cărui alegere a fost validată, depune în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel tîrziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurămînt „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului…”. Declarațiile președintelui contravin, în primul rând, prevederilor Constituției, dar și altor legi naționale și internaționale, la care Moldova este parte și pe care el a jurat că le va respecta cu strictețe”, se mai spune în declarația AIM.

Amnesty International Moldova subliniază că ”salută eforturile Ministerului Afacerilor Interne, de a securiza eficient o parte din porțiunea de drum pe care a avut loc marșul ”Fără Frică”. Totodată, ar fi bine ca să fie respectată decizia organizatorilor cu referire la întreg traseul marșului, fără ca acesta să fie întrerupt de către poliție.  Participanții au fost evacuați la jumătate de cale (perimetrul intersecției str. V. Alecsandri cu str. București), cu toate că, din start, se planifica deplasarea participanților până la str. V. Pârcălab”.

”Atâta timp cât autoritățile RM nu vor înțelege importanța respectării tuturor drepturilor omului, importanța integrării în societate a tuturor categoriilor sociale – democrația și statul de drept vor fi doar declarative”, menționează organizația.

Amintim că duminică, 21 mai, la Chișinău s-a desfășurat marșul ”Fără Frică” în susținerea comunității LGBT. În pofida numeroaselor impedimente, activiștii LGBT și susținătorii lor au reușit totuși să meargă în marș câteva cartiere.

Deși participanții la marș au mers în tăcere, fără a scanda careva lozinci, pe strada Vasile Alecsandri, aceștia au fost întâmpinați de preoți și zeci de oameni, fiind împroșcați cu ouă. 

Ulterior, la o contracțiune organizată de PSRM în PMAN, Președintele țării, Igor Dodon a menționat într-un interviu că „nu este președinte al gaylor”.