Anatolie Chirilov

Anatolie Chirilov: Vicepremier din guvernul Sandu vindea paşapoarte diplomatice la finele anilor ’90

Victoria Muntean

''Unul din lucrurile pe care am dorit să le menționez separat este demiterea persoanelor ”ne integre” din fostul guvern și numirea în funcții a persoanelor ”integre”. Probabil a-ți observat că presa BEM, promovează CV-urile celor din Guvernul Kozak, iar presa ce se declară ca fiind una de investigație precum Rise.md, Anticorupție sau ZdG, nici nu încearcă să caute ce reprezintă persoanele promovate în funcții.'' , a menționat  în blogul său Anatolie Chirilov.

Astfel,a mai vorbit despre Vasile Șova, "boschetarul" din Guvernul Kozak (condus oficial de Maia Sandu). "Boschetarul" care practic vindea pașapoarte diplomatice la Piața Centrală cu 3 la leu.

Totodată, bloggerul Anatolie Chirilov mai meționează, că ''În perioada 1996-1998, pe când deţinea funcţia de viceministru al Afacerilor Externe, a fost implicat în acordarea paşapoartelor diplomatice persoanelor care nu aveau dreptul să le primească. Auditorii susțineau că, dintr-un număr de 635 de paşapoarte diplomatice ce urmau a fi retrase de la persoane care au pierdut dreptul de folosire a lor, 420 de acte nu au fost retrase. Curtea a mai stabilit că Vasile Şova, alături de alte persoane responsabile, a admis un şir de încălcări în activitatea Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. În special, era vorba despre gestionarea proastă a finanțelor publice, cheltuieli nejustificate, procurarea utilajului care nu a mai fost folosit și lipsa de reacție pentru a preveni admiterea unor abuzuri".