Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Andrei Galbur: „Ministerul nu poartă răspundere pentru insuficiența buletinelor de vot în diasporă. De vină e legislația”

Corina Bezer

După mai bine de o săptămână de la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a venit cu o reacţie cu privire la faptul că mulţi cetăţeni din diasporă nu au putut să-şi exercite dreptul la vot. Oficialul a declarat că ministerul Afacerilor Externe nu este responsabil de insuficienţa buletinelor de vot peste hotare şi nu poate decât să regrete situaţia.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene regretă profund această situaţie, dar vă asigur că ministerul a făcut tot ce a putut  în cadrul legislativ existent. Problemele din ziua votării nu ţin de activitatea unui sau altui funcţionar sau minister, ci de faptul că legislaţia în vigoare nu a prevăzut o astfel de situaţie”, a declarat ministrul Galbur într-o briefing de presă. 

Andrei Galbur a reiterat argumentele aduse anterior de Comisia Electorală Centrală, că turul doi al alegerilor putea fi organizat numai în aceleași condiții ca și primul tur și faptul că la o secție de votare nu puteau fi date mai mult de 3000 de buletine de vot.

Numărul buletinelor transmise nu puteau fi mai mare decât plafonul stabilit în Codul Electoral. Deci este o problemă de sistem şi nu de persoana sau instituţia concretă. Necesită o schimbare de sistem, cel mai probabil prin amendarea Codului Electoral”, a conchis ministrul.

În acelaşi timp, ministrul Afacerilor Externe a refuzat să comenteze solicitările de demisie venite din partea mai multor manifestanţi care au ieşit în stradă pentru a cere organizarea alegerilor repetate.