Andrei Spînu, după ce Gazprom a redus cu 30% volumul gazelor naturale: „Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente”

Redacția Liber TV

Compania rusească „Gazprom” încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. Declarația aparține vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, potrivit căruia Republica Moldova plătește pentru gaz, iar „Gazprom” are obligația să livreze cantitatea prevăzută.

„E important ca cetățenii să cunoască adevărul:

 – Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.
– Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.
– Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a scris Spînu.

La data de 4 octombrie, concernul rus Gazprom a anunțat că va sista livrarea de gaze naturale către Republica Moldova „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”. Totodată, potrivit lor, Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din Ucraina, „refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze”.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat pe 30 septembrie că „Moldovagaz” a primit de la „Gazprom” confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 mln m3 pe zi.

În același timp, premierul român, Nicolae Ciucă, a declarat că România i-ar putea acorda Republicii Moldova cinci milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, însă nu mai mult.