Primăria Chişinău

Astăzi va fi dezbătută Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău. Ce prevede aceasta

Corina Bezer

Potrivit purtătorului de cuvânt a Paramentului, această decizie a fost luată în cadrul Şedinţei Comisiei de Administraţie Publică, Dezvoltare Regională, Mediu şi Schimbări Climatice, de astăzi de la ora 10:00.

Noul document vine, potrivit notei informative să „evite conflictele de competenţe” care să permită soluţionarea eficientă a problemelor municipiului.

Se cunoaște că  problemele de importanță majoră sunt soluţionate în mod colegial, adică de către Consiliul municipal, iar problemele urgente şi operative sunt soluţionate în mod unipersonal, adică de către primar.

În caz că legiuitorul va ține cont de faptul că competența de numire și eliberare din funcție a pretorilor, vicepretorilor și secretarilor preturilor din municipiu, șefilor de subdiviziuni, direcții, direcții generale, servicii, regii, întreprinderi municipale, personalului primăriei este prerogativa primarului, pentru prima dată va avea loc îmbinarea corectă a conducerii colegiale și celei unipersonale.  Acest lucru  va oferi primarului  pârghii suficiente  în asigurarea unei conduceri efective, în soluționarea problemelor urgente și operative cu care se confruntă municipalitatea.[…]

Acum, comuniștii și socialiștii au înțeles că, în cazul în care va fi votat proiectul de lege inițiat de liberali, primarul unui municipiu de aproximativ un milion de locuitori va avea suficiente pârghii pentru soluţionarea problemelor curente ale municipiului. Iar acest lucru sigur că îi nemulțumește și chiar îi îngrijorează, a declarat pe blogul său liberalul Ion Cebanu.

Contactat de Liber TV, ofiţerul de presă al Partidului Liberal, Ion Puşcaş, a spus că noul proiect de lege prevede atribuții clare Primarului și pune capăt haosului creat în Consiliul Municipal. 

Legea privind statutul mun. Chişinău

Notăm că înaintarea legii respective de către Partidul Liberal a creat discuții aprinse de către consilierii locali din partea PPEM și PSRM, care cer retragerea acesteia.