AUR Protest SIS

AUR condamnă abuzurile CEC și SIS și tentativele ilegale ale Serviciului de Informații și Securitate de a scoate formațiunea în afara legii

Corina Bezer

În cadrul unei conferințe de presă, AUR a declarat că Serviciul de Informații și Securitate dezinformează intenționat Comisia Electorală Centrală cu privire la așa-numite încălcări ale legislației electorale, aceste abuzuri având un singur scop – scoaterea AUR din cursa electorală. Printr-o scrisoare secretă, SIS acuză AUR de faptul că ar primi consultanță din România, acuzațiile având la bază acțiuni ilegale de filaj ale membrilor și liderilor AUR. Totodată, este citată o declarație politică electorală făcută de către președintele AUR, Vlad Bilețchi.    Potrivit lui Bilețchi, Serviciul de Informație și Securitate a căpătat înfățișarea FSB-ului rusesc.

„În acea declarație, m-am referit nu la cetățeni străini, cum dezinformează domnul Alexandr Esaulenco, ci la persoane cu dublă cetățenie, membri ai partidului AUR pe cele două maluri de Prut, unii dintre ei parlamentari, alții consilieri, unii membri de partid sau susținători. Se vrea cu tot dinadinsul excluderea unioniștilor din cursa electorală. Faptul că deții calitatea de cetățean român nu reprezintă o piedică pentru a candida sau a te implica în campania electorală din Republica Moldova. Până acum, SIS a recurs la tactici ilegale de urmărire, filaj și interceptare a telefoanelor, fără să fim anunțati că am avea un dosar penal pentru a fi permise aceste metode”, a declarat Vlad Bilețchi, președinte AUR.

Potrivit Alianței pentru Unirea Românilor, echipa de campanie AUR din România a avut în componență un număr important de persoane cu dublă cetățenie, iar acești cetățeni fac parte acum din echipa de coordonare din Republica Moldova. O bună parte sunt și candidați pe listele electorale, iar expertiza dobândită de ei în cadrul alegerilor din România este foarte utilă în alegerile din Republica Moldova.

„Vrem să știm clar dacă SIS-ul a respectat legea atunci când a decis să fim filați și interceptați ilegal. Tot ceea ce face SIS acum are o tentă vădit politică, întrucât suntem incomozi sistemului corupt și putred din Republica Moldova. Aproape un milion de moldoveni au cetățenia română și se identifică etnic ca fiind români. În lipsa unor probe concludente, SIS-ul recurge la metode murdare pentru a ne înlătura”, a declarat candidatul AUR, Valeriu Munteanu.           

În acest sens, membrii AUR au solicitat o audiență la conducătorul SIS, Alexandr Esaulenco, însă cererea acestora a fost ignorată.     

„Solicităm CEC să nu țină cont de poziția SIS și să o considere de rea intenție. Îi solicităm și președintelui Maia Sandu ca măcar în cazul acestui abuz să aibă o poziție publică și să nu adopte politica struțului, așa cum a fost în cazul ilegalităților de la Varnița. Republica Moldova are nevoie de instituții libere și independente, nu de oameni politici gata să execute ordine la comandă. Nu viciați alegerile, nu călcați pe principiul democrației și pe drepturile omului. Lăsați-ne să ne desfășurăm campania electorală conform legii”, a declarat Dorin Chirtoacă, candidat AUR.

Amintim că Alianța pentru Unirea Românilor a sesizat observatorii internaționali, instituțiile străine și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova privind încercarea ilegală a SIS de a scoate AUR din cursa electorală.