AUR

AUR, despre secvențele scoase din context de la manifestația de duminică: „Imaginile prezintă doar o parte a evenimentelor, nu și întreaga scenă”

Corina Bezer

„În primul rând, secvența prezintă doar o parte a evenimentelor și nu întreaga scenă și în care se pot vedea cu ușurință abuzurile forțelor de ordine care împing, bruschează, lovesc participanții la o manifestație pașnică. În scena de ansamblu se poate vedea cum polițiștii îi gazează pe cei prezenți, induc în mod intenționat o stare de panică și provoacă manifestanții, rup steagul tricolor și îl calcă în picioare.

Să nu uităm că Republica Moldova reprezintă un stat capturat, încrederea în procuratură, poliție, justiție este la cote extrem de scăzute, pentru că ele și astăzi sunt subordonate total grupurilor infracționale organizate în partide politice. Să nu uităm că în aprilie 2009 tineri care manifestau pașnic au căzut victime și pe curajul, dar și viața lor s-a încercat după acel moment să se creeze o direcție normală în Republica Moldova. Și atunci forțele de ordine au acționat ilegal, au aplicat forța disproporțional, mulți moldoveni au căzut victime.

Cum și o parte din presă este cumpărată, plătită din banii cuiva, nu ne așteptăm să existe echidistanță.

Gestul persoanei din imagine este unul regretabil, dar aici se ajunge atunci când poliția este folosită ca instrument de opresiune împotriva populației: moldovenii se radicalizează, nu mai pot accepta ceea ce se întâmplă, tâlharii sunt liberi, hoții și criminalii devin președinți de stat, membri în guvern sau în parlamentul Republicii Moldova. Pe fondul presiunii acumulate, a stresului generat de gazele folosite și acțiunea brutală a poliției, el a avut un gest care poate fi înțeles în acești termeni.

Facem precizarea că cine se așteaptă de la membrii AUR să se comporte precum niște oi duse la tăiere, se înșală: Libertatea reprezintă un drept fundamental pentru care ne vom lupta. Pentru cei care preferă să fie oi există alte partide politice, iar pentru hiene de asemenea: mai bine 10 câini de pază, decât 100 de hiene sau 1.000 de oi”, se arată în reacția AUR. 

Amintim că duminică, tricolorul a fost călcat în picioare de poliţiştii veniţi să-i protejeze pe socialiştii şi comuniştii, adunaţi în centrul capitalei în cadrul unui marş care profanează valorile naţionale ale neamului românesc. Mai mult, unioniştii de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care au întins un tricolor imens în faţa monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, au fost îmbrânciţi, loviţi şi împiedicaţi să-şi desfăşoare paşnic contra-protestul faţă de acţiunile ilegale ale socialiştilor.