alegeri cec

Aureliu Ciocoi: „Pentru desfășurarea alegerilor ar fi suficienți 80 de milioane de lei”. Secțiile de vot din străinătate ar putea fi reduse

Corina Bezer

„Suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare, dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare, dar realitatea cu micșorarea bugetării poate duce la acest lucru”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

În același timp, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că din această sumă, „72 de milioane constituie salariile membrilor CEC și a membrilor birourilor”, lucru confirmat și de Dorin Cimil. 

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că vineri, 30 mai, cu două ore înainte de ședința Comisiei Electorale Centrale a avut o întrevedere cu președintele CEC, Dorin Cimil și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

„În cadrul acestei întâlniri am convenit cu domnul Cimil să amâne ședința CEC de aprobare a devizului de cheltuieli, să ne lase un pic timp să identificăm posibilele surse de suplinire a capacităților financiare a Guvernului, în așa fel încât să vedem real cât putem oferi și dânșii să revuiască un pic devizul de cheltuieli, în sensul diminuării costurilor. Mare mi-a fost mirarea când seara aflu că, contrar înțelegerilor pe care le-am avut cu președintele CEC și cu secretarul CEC, ei au aprobat devizul de cheltuieli”, a precizat Ciocoi.

Premierul interimar susține că i-a propus președintelui CEC, Dorin Cimil ca Guvernul să transfere o primă tranșă către CEC, de cel mult 60 de milioane de lei.

„Domnul Cimil a zis că dânsul vrea să aibă siguranța că Guvernul achită integral suma solicitată de CEC sau mai bine deloc. Prin urmare, am rugat Ministerul Finanțelor să identifice dacă mai sunt posibilități de a suplini Fondul de Rezervă, dar iarăși nu în sensul în care să acoperim integral devizul elaborat de CEC”, susține Aureliu Ciocoi.

Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie – 125 de milioane de lei.