Banca Mondială

Banca Mondială susţine securitatea energetică a Republicii Moldova

Corina Bezer

Banca Mondială își reiterează disponibilitatea de a acorda tot suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice a țării şi îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător.

Ministrul economiei, Octavian Calmâc şi oficialii de la Banca Mondială au convenit asupra necesității modernizării în continuare a sistemului termoenergetic din municipiul Chişinău, reconectarea clădirilor publice la acesta, ceea ce ar permite eficientizarea activității în domeniu a Termoelectrica.

Interlocutorii au abordat și subiectul privind importanța implementării Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică .

De asemenea, Banca Mondială și-a reiterat disponibilitatea de a fi parte alături de alți parteneri de dezvoltare și instituții financiare internaţionale la acoperirea costurilor financiare pentru construcția interconexiunii electrice și a stației back-to-back cu Romania pe traseul Isaccea-Vulcănești-Chişinău. Experţii în energetică salută ajutorul Băncii Mondiale, menţionând că Republica Moldova are nevoie de securitate energetică.

Amintim că anterior, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții a oferit un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaze naturale din România până la Chișinău.