Pavel Filip

Banca Mondială va acorda 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor locale din Republica Moldova

Corina Bezer

Alex Kremer a evidențiat interesul Băncii Mondiale de a sprijini reformele economice și instituționale, precum și nivelul de trai al populației din Republica Moldova. 

Interlocutorii au discutat despre participarea reprezentanților Republicii Moldova la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internațional (FMI) și BM, care va avea loc la Washington, în perioada 15-17 aprilie curent, precum și despre perspectivele negocierii unui nou Acord cu FMI. Alex Kremer a salutat aprobarea recentă a pachetului de acte legislative ce vizează consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), precum și cooperarea autorităților în vederea pregătirii noului proiect privind declararea averii și intereselor personale.  

Pavel Filip a evidențiat că recăpătarea încrederii partenerilor de dezvoltare este extrem de importantă, iar deblocarea asistenței externe va impulsiona ritmul de implementare a agendei de reforme.

Oficialii s-au referit și la unele aspecte tehnice ce țin de pregătirea și lansarea unor proiecte finanțate  de Banca Mondială. În context, Alex Kremer a informat că astăzi a fost semnat Acordul de finanțare privind proiectul de îmbunătățire a drumurilor locale,  ce prevede acordarea asistenţei de 80 de milioane de dolari pentru proiecte de reabilitare a drumurilor locale (peste 300 km), acesta urmând a fi semnat şi ratificat de autorităţile Republicii Moldova.      

De asemenea, au fost abordate  aspecte privind implementarea proiectelor ce vizează reformele de modernizare a sistemului fiscal și a  sectorului energetic, dar şi a pregătirii unui nou proiect de suport bugetar în perspectiva semnării noului Acord cu FMI.