Voronin și Zagorodnîi

Călătoriile de lux ale lui Voronin și Zagorodnîi examinate de CNI

Mariana Mereacre

Totodată, Comisia a cercetează și cazul lui Anatolie Zagorodnîi, comunistul care a sugerat în plenul Parlamentului că ar beneficia și el de asemenea călatorii de lux.

„Eu am făcut o notă în baza investigației publicate de Dvs (nota redacției: investigație publicată pe Deschide.MD), dar și în baza celor discutate în Parlament, am remis-o conducerii, ea a fost semnată iar săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare urmează să fie lansat controlul. Este important de menționat că controalele vor fi reciproce, adică atât în privința domnului Voronin, cât și în privința domnului Zagorodnîi”, a declarat pentru sursa menţionată Eugen Vițu, ofițer de presă al CNI.

Amintim că săptămâna trecută deputații au solicitat Comisiei Naționale de Integritate informații privind zborurile charter, efectuate de liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, în anul 2015. La baza acestei sesizări a stat investigația portalului Deschide.MD despre milioanele aruncate pe zborurile fostului președinte al Republicii Moldova.

Deputatul Platformei Social-Democrate, Anatol Zagorodnîi, a declarat în cadrul debutului ședinței Parlamentului că cheltuielile efectuate de Voronin doar pentru călătorii sunt de 10 ori mai mari decât venitul său pentru aceeași perioadă, drept care apare întrebarea cine ar fi achitat contravaloarea acestor călătorii.

Dacă cheltuielile pentru călătorii au fost purtate de o altă persoană, atunci ce a stat la baza unor astfel de cadouri? Corupția? un conflict de interese? Trădarea alegătorilor și membrilor de partid? Rugăm CNI să ne pună la dispoziție următoarea informație: câte zboruri charter au fost efectuate de domnul Voronin în 2015? Câte companii au operat aceste zboruri? Cine a comandat serviciile respective? Cine a fost indicat în calitate de beneficiar?”, a declarat el.

În replică, Voronin a spus că CNI ar trebui să verifice călătoriile altor deputați.

Ce ține de trădători, noi știm cine sunt ei, cum au tradat și cât costă. Când CNI o să clarifice situația, să nu uite de zborurile Thailand, Arabia Saudită și multe altele”, a declarat liderul comuniștilor.

Deschide.MD a publicat un articol în care demonstrează că Vladimir Voronin a fost pasagerul a cel puțin 10 zece zboruri private doar pe parcursul anului 2015, plimbări pentru care comunistul a plătit cam de 10 ori mai mulți bani decât ar fi primit în decursul aceluiași an din salariul de parlamentar, pensie, indemnizație și dobânzi de la depuneri bancare.