Terenuri agricole Dubăsari

CEDO: Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor din Dubăsari

Corina Bezer

Astfel, Federația Rusă ar trebui să achite aproape două milioane jumate de euro prejudiciu reclamanților din stânga Nistrului. „După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole din regiunea transnistreană a apărut în anul1998, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, fermierilor li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, iar aceștia au suportat pierderi de zeci de milioane de lei.

 „Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.