ss

Chicu, atac fără precedent la adresa României, capabil să declanșeze un scandal diplomatic. Reacția MAE al României

Corina Bezer

Critica însă nu a fost pe placul premierului de la Chișinău, Ion Chicu, care a postat imediat un mesaj lipsit de normele diplomatice. 

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Ion Chicu. 

ff

Mesajul dur al lui Ion Chicu nu a rămas neobservat Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară și europarlamentar a cerut ca lui Ion Chicu să-i fie retrasă cetățenia română.

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române. Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău. Limbajul folosit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă.  Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană”, a scris europarlamentarul. 

tomac

Ulterior, și Ministerul român de externe a reacționat la declarațiile lui Ion Chicu pe care le-a calificat „complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”. 

„Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE. 

Ministerul de Externe de la București anunță că Ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat la sediul instituției de către secretarul de stat Dan Neculăescu, iar  ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău.

ttMinisterul de Externe de la Chișinău nu a venit deocamdată cu o reacție oficială.