Primarul capitalei Dorin Chirtoacă

Chirtoacă, amânat de CECE// CEC urmează să decidă dacă primarul suspendat va fi înregistrat în campania electorală

Alexandru Morozan

Membrii Partidului Socialiștilor afirmă că legea nu prevede dacă primarul suspendat poate participa la referendumul pentru demiterea sa, în timp ce liberalii susțin că primarului Dorin Chirtoacă și se încalcă drepturile. Aceștia mai susțin că în cazul înregistrării lui Chirtoacă în cursa electorală, primarul suspendat va fi eliberat din arest la domiciliu pentru a participa la campania electorală. Acest caz a stârnit dispute între membrii celor două partide politice.

Vitalie MIRON, JURIST PSRM, VICEPRES. CONS. EL. CIRC.: „Legea nu interzice, dar nu prevede expres calitatea unei persoane fizice de a se înregistra în calitate de participant.”

 Ion CEBANU, MEMBRU PL: „Ce înseamnă legea nu spune foarte clar? Legea spune foarte clar: ”Cetățenii RM”. Art. 47, al.1, Codul electoral. Logic este ca primarul să poata participa la aceasta campanie electorală și să discute cu cetățenii opțiunea”.

Vitalie MIRON, JURIST PSRM, VICEPRES. CONS. EL. CIRC.: „Proiectul viza înregistrarea dlui Chirtoacă în calitate de participant. El nu a întrunit majoritatea de voturi, respectiv, nu a fost adoptată o hotărâre cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea acestuia.”

Ion CEBANU, MEMBRU PL: „Dorin Chirtoaca nu este pur si simplu, Dorin Chirtoaca este acea persoana impotriva caruia astazi se face un referendum. El in mod normal trebuie sa poata fi inregistrat.”

Partidul Liberal consideră că celor care au inițiat referendumul anti-Chirtoacă, le este frică de un scrutin organizat pe principiul egalității și parității. Reacția vine după refuzul de astăzi al CEC Chișinău privind înregistrarea lui Chirtoacă în calitate de concurent electoral.

Amintim că Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai curent, în dosarul parcărilor cu plată, fiind acuzat de trafic de influență și corupere pasivă. La moment acesta este suspendat din funcție și se află în arest la domiciliu.