zzz

Chișinăul și Bucureștiul nu au semnat niciun acord de înfrățire pe 15 ianuarie. Consilierii PL din CMC vor ca Ceban să-și ceară scuze de la delegația Primăriei București

Corina Bezer

Potrivit consilierei municipale PL, Veronica Herța, ședința CMC din 15 ianuarie a fost convocată cu un singur subiect pe ordinea de zi. Acesta prevedea aprobarea unui acord adițional la actul de înfrățire din anul 1999. Documentul urma să fie semnat la finalul ședinței.

Deși la Chișinău despre acest act s-a vorbit mai puțin, autoritățile din București au venit cu o replică într-un comunicat, prin care resping informațiile precum că delegația în frunte cu viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria oraşului Chişinău, scrie AGERPRES.

„Viceprimarul General nu a semnat un astfel de protocol şi nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, să semneze un protocol de colaborare sau să reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucureştiului era Viorel Lis”, se arată în comunicat, potrivit sursei citate.

Totodată se menționează că delegația a avut strict atribuţii în domeniul cultural, vizita oficială fiind prilejuită de ziua marelui poet naţional Mihai Eminescu, programul vizitei fiind întocmit de altfel în acest sens: membrii delegaţiei au depus flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu din Chişinău şi s-au întâlnit cu compozitorul Eugen Doga, ulterior participând şi la un spectacol dedicat aniversării marelui poet.

Fracțiunea PL a apreciat situația ca fiind „jenantă”. „Acum constatăm un scandal public inițiat de socialiști între cele două primării București și Chișinău, fapt nemaipomenit de grav și jenant pentru imaginea administrației publice locale!”, scrie consiliera Veronica Herta, pe pagina sa de Facebook și împreună cu fracțiunea Partidului Liberal din CMC solicită:

1. Scuze publice din partea lui Ion Ceban adresate primăriei București și delegației din partea acesteia care a vizitat la 15.01.2020 Chișinăul, precum și Consiliului Municipal Chișinău pentru prezentarea unor informații eronate menite să distorsioneze realitatea existentă cu scopul de a folosi instituții străine și locale în scopuri politice ascunse și neclare

2. Convocarea ședinței CMC pentru soluționarea scandalului în care s-a pomenit primăria Chișinău în raport cu Bucureștiul și lămurirea situației de fapt.

3. Lămurirea clară și exhaustivă din partea secretarului Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a legalității și oportunității convocării ședinței CMC, unde toți consilierii au fost minciuniți cu o ordine de zi falsă.

Primarul general, Ion Ceban, deocamdată nu a venit cu o reacție în acest sens.