ff

Conferința interparlamentară RM-Ucraina-Georgia: „Federația Rusă, cel mai mare pericol la adresa securității noastre”

Corina Bezer

Dis-de-dimineață, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, și alte delegații oficiale au depus coroane de flori în memoria celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și a victimelor acestui conflict.

Mai târziu, în cadrul întrunirii, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au semnat o declarație comună prin care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. Potrivit declarației, cele trei țări se arată îngrijorate de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupația rusă și alte forme de intervenție militară continuă în diverse regiuni din Georgia și Ucraina.

Dacă vom acționa împreună, sincronizat, sincron, atunci vom fi mai puternici și nu în zadar a fost aleasă și ziua de astăzi – 2 martie, ca zi de desfășurare a acestei conferințe, deoarece aici, la Chișinău, noi comemorăm un conflict, care la ora actuală, este un conflict înghețat”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului. 

Andrian Candu

În același timp, oficialii din Ucraina și Georgia au declarat că principalul pericol pentru securitatea statelor lor rămâne a fi Federația Rusă, care prin politica sa expansionistă, creează războaie și conflicte artificiale.

 „Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susținerea partenerilor europeni și americani”, a declarat Președintele Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy.

gg

„Toate cele trei țări au provocări asemănătoare, dar și aspirații similare. Ne confruntăm cu instabilitate regională, atacuri externe asupra suveranității și integrității teritoriale și asupra dorinței noastre de a ne determina singuri viitorul. Noi suntem determinați să rămânem independenți, alegându-ne viitorul, alăturându-ne familiei statelor europene”, a declarat Președintele Parlamentului Georgiei Irakli Kobakhidze.

Astfel, cei trei șefi ai Legislativelor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina reafirmă, prin documentul semnat, angajamentul față de integrarea europeană drept unicul și cel mai eficient instrument pentru a asigura prosperitatea, securitatea, dezvoltarea stabilă și democratică pe termen lung.

gg