Pavel Filip și Secretarul General Jens Stoltenberg

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO, discutată de Premierul Pavel Filip cu Secretarul General Jens Stoltenberg

Corina Bezer

Oficialii au discutat despre inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău și măsurile ce urmează a fi întreprinse de autorități pentru a facilita acest proces. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul va acorda tot sprijinul necesar pentru  facilitarea procedurilor de acreditare a şefului şi personalului Oficiului, precum şi pentru buna funcţionare a acestuia.

La rândul său, Jens Stoltenberg a menționat că în luna martie vor fi lansate procedurile de acreditare a şefului şi a personalului Oficiului, iar în luna iunie 2017 se preconizează deschiderea Oficiului de Legătură NATO.

În context, Premierul Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice să întreprindă o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la deschiderea Oficiului de Legătură. De asemenea, în cadrul dialogului, şeful Cabinetului de miniștri a reiterat interesul Republicii Moldova pentru a consolida în continuare dialogul politic și cooperarea practică cu Alianța Nord-Atlantică în domeniile stabilite în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Totodată, Pavel Filip a spus că principiul neutralității Republicii Moldova este deja prevăzut în IPAP, motiv pentru care nu este necesară semnarea unui acord separat pe această temă.

Un alt subiect discutat de oficiali a vizat reglementarea conflictului transnistrean. Prim-ministrul a exprimat recunoștință Alianţei Nord-Atlantice pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și pentru eforturile de retragere a forțelor armate ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

Amintim că Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de Premierul Pavel Filip şi Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pe 29 noiembrie 2016, la Bruxelles.