Cum argumentează Mitropolia Moldovei pelerinajele preoților la Moscova: “Această inițiativă a fost întreprinsă cu scopul de a sprijini preoții din parohiile cu resurse limitate”

Adrian Sirbu

După ce în presă a apărut informația despre plecarea mai multor preoți ai Mitropoliei Moldovei la Moscova, astăzi Mitropolia Moldovei a venit cu detalii. Potrivit acesteia, “preoții moldoveni au avut ocazia, în această vară, să participe la un pelerinaj gratuit către locurile sfinte din Rusia, în cadrul unei inițiative organizate de Patriarhia Rusă”. 

Potrivit unui comunicat emis de Sectorul Sinodal al Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru relațiile cu mass-media, scopul principal al acestei acțiuni a fost familiarizarea clerului moldovenesc cu moștenirea spirituală și istorică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Această inițiativă a fost întreprinsă cu scopul de a sprijini preoții din parohiile cu resurse limitate, în special din mediul rural al Republicii Moldova, oferindu-le oportunitatea de a cunoaște mai bine tradițiile și valorile ortodoxiei ruse, se arată în comunicatul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, “sprijinul acordat clerului moldovean prin acest tip de pelerinaje vine în contextul dorinței de a consolida legăturile istorice și religioase dintre cele două biserici ortodoxe, Biserica Ortodoxă Moldovenească având o relație strânsă și îndelungată cu Patriarhia Rusă”.

Participanții la pelerinaj au împărtășit experiențele lor pozitive pe rețelele sociale, primind reacții din partea enoriașilor. Relatările preoților despre vizitele la mănăstirile și locurile sfinte din Rusia au fost apreciate de comunitatea credincioșilor, mulți dintre aceștia exprimându-și susținerea pentru astfel de inițiative. 

Această acțiune este o măsură importantă în menținerea și promovarea unității ortodoxe și a schimburilor spirituale dintre Rusia și Republica Moldova”, mai spune Mitropolia Moldovei în comunicat.