Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare
În cadrul şedinţei, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că la alegerile parlamentare din 24 februarie au participat peste 1,4 milioane de alegători, 76 de mii dintre care au votat în cele 123 de secții deschise peste hotare, iar peste 37 de mii – în secțiile deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, 17 dintre care în circumscripții uninominale. Partidul Democrat a obținut 30 de mandate, 17 dintre care în uninominale. Blocul electoral ACUM a câștigat 26 de mandate, 12 dintre care în circumscripții uninominale, iar Partidul Șor – șapte, două dintre care în uninominale.
În aceeaşi şedinţă, a fost examinat și demersul Blocului electoral ACUM, care a solicitat anularea alegerilor și invalidarea mandatelor deputaților aleși în cinci circumscripţii. uninominale: nr. 47, nr. 48, nr. 4, nr. 18 şi nr. 17. Potrivit juristului, Sergiu Litvinenco, aplicarea efectivă a principiului proporţionalităţii determină atribuirea Blocului ACUM a 15 mandate şi nu 14, pe când Partidului Socialiștilor urmează să îi revină 17 şi nu 18 mandate.
În urma acestora, Curtea a respins demersul Blocului ACUM cu privirea la anularea alegerilor în cele cinci circumscripții uninominale. De asemenea, a fost respins demersul cu privire la repartajarea mandatelor în circumscripția națională.
Curtea Constituțională a validat și listele candidaților ai Partidul Șor (44 de candidați), PDM (37), ACUM (33) și PSRM (25).
Hotărârea cu privire la validare se îmânează Parlamentului și CEC. Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.