Dacian Cioloș și Pavel Filip

Dacian Cioloș: Încurajăm oamenii de afaceri români să investească în Republica Moldova

Corina Bezer

Declarațiile prim-ministrului Pavel Filip după întrevederea cu cu Dacian Cioloș:

Am avut discuții sincere și cordiale, dar și productive. Actuala vizită are loc într-un moment semnificativ pentru ambele state. Sunt convins astăzi, mai mult ca niciodată, că România este un prieten apropiat și dedicat Republicii Moldova. România rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova și de aceea, am convenit să accelerăm cooperarea energetică. Atunci când vorbim de securitatea unui stat, nu putem să nu vorbim de securitatea energetică. Mă refer aici la extinderea gazoductului Ungheni – Chișinău.

Am mulțumit totodată pentru ajutorul care îl oferă România pentru Republica Moldova, fie că e vorba de ajutoare materiale nerambursabile sau ajutoare umanitare. Invităm oamenii de afaceri din România să investească în Republica Moldoa, pentru că mereu sunt bineveniți aici. Am discutat despre explorarea investițiilor române în Republica Moldova și am vorbit și de fluidizarea traficului în vamă. E important ca cetățenii să stea mai puțin în vămi.

Declarațiile prim-ministrului Dacian Cioloș:

Mă bucur să vin la Chișinău, pentru că România mereu va rămâne fidelă sprijinului pentru Republica Moldova. Obiectivul nostru e să susținem reformele pe care Republica Moldova are nevoie și să vedem că lucrurile progresează. Este foarte importantă stabilitatea și e esențial ca reformele care au fost începute să continue. Iar ajutorul României va fi mereu foarte pragmatic, și aici mă refer la acele măsuri pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească. Abordarea pe care noi am avut-o  a fost ca acest împrumut să deschidă clar calea finanțărilor și din alte surse, precum Fondul Monetar Internațional.  Dincolo de această asistență financiară, pentru care deja prima tranșă a fost deschis, continuăm cu finanțarea grădinițelor. Totodată, continuam programul de achiziție pentru transportul copiilor la școală. Însă vrem să intensificăm colaborarea nu doar la nivel guvernamental, ci să finanțăm proiecte concrete. De exemplu, planificăm să începem cu un proiect pilot în valoare de 2 mln de euro, bani care vor fi acordați pentru APL-uri sau ONG-uri pentru proiecte concrete.

Însă dincolo de această asistentă financiară, e important să stimulăm și investitiile românești în Republica Moldova. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Dincolo de asta, știu că este o bancă important din România care este gata să vină să investească aici. 

RO rămâne un partener pragmatic, orientat spre acțiune și rezultate, pentru ca progresul Republicii Moldova să fie perceptibil pentru toți cetățenii.

Premierul Cioloș este însoțit la Chișinău de vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

Dacian Cioloș se va întâlni și cu reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, cu autorități locale reprezentate în Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cu reprezentanți ai formațiunilor politice de opoziție parlamentare și neparlamentare de la Chișinău.

Pe parcursul vizitei, premierul român va depune o coroană de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Totodată, prim-ministrul va merge la grădinița din satul Selemet, raionul Cimișlia, inclusă în programul de reabilitare și dotare a unităților preșcolare din Republica Moldova cu asistență tehnică și financiară din partea Guvernului României.