Renato Usatîi

DECIS! Referendumul pentru demiterea lui Renato Usatîi va avea loc pe 4 martie

Corina Bezer

Plebiscitul este inițiat la solicitarea primarului, care, potrivit consilierilor partidului pe care îl conduce, „vrea să pună astfel capăt speculațiilor că nu mai are susținerea orășenilor”. Totuși, decizia finală privind organizarea plebiscitului local urmează a fi aprobată de Comisia Electorală Centrală.

Ședința Consiliului municipal Bălți s-a desfășurat pe fundalul unei acțiuni de protest, organizată de către membri și simpatizanți ai Partidului Politic „Partidul Nostru”, pe care îl conduce Renato Usatîi. Acesta nu este în ţară de mai bine de un an, iar ședințele cu funcționarii Primăriei sunt desfășurate prin transmisiuni online de la Moscova.

Într-o intervenție online din capital Rusiei, Renato Usatîi a salutat și le-a mulțumit consilierilor municipali ai formațiunii pe care o conduce pentru gestul de a intra în greva foamei în semn de protest pentru „tensiunile fără precedent din partea reprezentanților guvernării, pe care i-au numit criminali cu epoleți”.

Pentru ca plebiscitul să fie validat e nevoie ca pentru revocarea lui Usatîi să voteze cel puțin tot atâția oameni câți l-au votat în funcție, plus un vot. Renato Usatîi a fost ales din primul tur de 72% din numărul participanților la alegeri.          

Amintim că Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an, este cercetat penal în Republica Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză extrădarea sa.