Declaraţia de retragere a trupelor ruseşti provoacă reacţii

Declaraţia de retragere a trupelor ruseşti provoacă reacţii

Luni, 24 iulie 2017, 16:38

Declarația semnată de Parlamentul Republicii Moldova cu privire la retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului provoacă reacții aprinse din partea autorităților separatiste. Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol califică decizia Legislativului de la Chișinău ca fiind o tentativă de destabilizare a situației în zonă.

Pretinsele autorități din regiunea secesionistă declară că decizia se încadrează în șirul acțiunilor destructive întreprinse de Chișinău, cum ar fi cea de expulzare a diplomaților ruși, participanți la lucrările Comisiei Unificate de Control. Aceștia au apreciat declarația Parlamentului de Chișinău ca fiind o manevră de sustragere a atenției de la eșecul Moldovei în a obține soluții pozitive în dialogul moldo-transnistrean pe probleme economice și umanitare. De cealaltă parte, mai mulți analiști afirmă că declarația de vineri a Parlamentului era demult așteptată, numai că aceasta nu va fi respectată de Federația Rusă.

Între timp, trupele Federației Ruse ce ocupă o parte din teritoriul Republicii Moldova pregătesc mașinile de luptă pentru a îndeplini exercițiile militare ce prevăd depășirea obtacolelor pe apă. Exercițiile sunt preconizate pentru sfârșitul lunii iulie. Potrivit presei din regiunea ocupată, în cadrul manevrelor respective vor fi implicate mașinile de luptă. Precizăm că la 25 de ani de la încetarea conflictului armat de pe Nistru, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect ce prevede retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Legea a fost susținută cu voturile a 61 de deputați. Aceștia spun că prezența armatei a 14-a constituie o încălcare a prevederilor constituționale. Inițiativa a fost boicotată de socialiști.