Ziua Uşilor deschide la Curtea Constituţională pentru diplomaţi

Diplomaţii, în vizită la Curtea Constituţională

Corina Bezer

În cadrul Zilei Uşilor Deschise la Curtea Constituţională, membrii corpului diplomatic şi consular au avut parte de o vizită ghidată în instituţie şi de o prezentare referitor la activitatea Curţii, făcută de Alexandru Tănase. Oficialii au discutat despre reformele întreprinse pe parcursul ultimilor ani în domeniul constituţional şi au făcut un schimb de opinii cu privire la rezolvarea problemelor cetăţenilor Republicii Moldova, cum ar fi independenţa justiţiei.

„Am avut un schimb de opinii vizavi de funcţionarea Curţii Constituţionale, starea democraţiei în Republica Moldova, reformele care se efectuzează în Republica Moldova, provocările care sunt în faţa ţării noastre. Sper că este un început care va fi urmat şi de alte instituţii”, a declarat Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale. 

De cealaltă parte, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că Uniunea Europeană va fi mereu alături de statul nostru în implementarea reformelor din justiţie şi se bucură că Înalta Curte activează la cele mai bune standarde.

„Pentru ca în Republica Moldova perioada de tranziţie să se încununeze cu succes astfel încât cetăţenii ţării să poată beneficia în urma actului guvernării şi să aibă beneficii pentru faptul că sunt cetăţeni ai acestei ţări, există reguli de joc. Este important ca aceste reguli de joc să fie respectate şi să nu se joace cu regulile de joc. Constituţia este cartea de căpătâi, care conţine aceste reguli şi are scopul de a asigura echilibrul în societate şi între diferiţi actori”, a declarat Pirkka Tapiola. 

Curtea Constituţională reprezintă un organ constituţional independent al statului, funcţia primară fiind controlul constituţionalităţii actelor normative şi anularea normelor juridice care contravin Constituţiei, precum şi interpretarea Constituţiei.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul Strategiei de comunicare și transparentizare a Curții Constituționale a Republicii Moldova, cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.”

Diplomaţii, în vizită la Curtea Constituţională